


- Úvod
- Co je to BARF?
- Co je to BARF?
Zde naleznete základní informace o barfování. Více podrobností pak hledejte v sekci 👉 BARF v PRAXI. Nebo v našemMagazínu
Co je to BARF?
BARF je zkratka, kterou lze vyložit více způsoby jako „Born Again Raw Feeders“ (= znovuzrozen krmit syrově), „Bones And Raw Food“ (= kosti a syrová potrava) či „Biologically Appropriate Raw Foods“ (= biologicky vhodná syrová potrava).
BARF neboli barfování je pak způsob krmení domácích masožravých zvířat syrovou potravou. Složením jídelníčku se podobá přirozené potravě divoce žijících masožravých zvířat, například divokých psů, vlků, a divokých koček.
Jedná se o alternativu k nejvíce rozšířenému krmení granulemi, vařeným masem anebo lidskou potravou (ohledně té se však odborníci shodují, že není pro psy ani kočky příliš vhodná). Krmení přirozenou stravou se ale těší čím dál tím větší oblibě chovatelů a každým dnem přibývají noví příznivci této metody.
Jak krmení BARFem vypadá?
Základem krmiva jsou převážně syrové suroviny. Krmí se masem, kostmi, vnitřnostmi, zeleninou, ovocem, mléčnými výrobky a některými obilninami. Je kladen důraz na pestrost a vyváženost krmné dávky s ohledem na věk, kondici a speciální výživové požadavky konkrétního psa nebo kočky, a to v průběhu delšího časového horizontu, např. týdnů či měsíce.
Proč krmit metodou BARF a ne granulemi?
Argumentů pro i proti je na obou stranách mnoho a příznivci obou metod krmení se nejspíš nikdy neshodnou. Cílem obou skupin je však zodpovědně krmit zvířata vyváženým krmivem, které obsahuje vše potřebné pro optimální vývoj a zdraví.
Krmení granulemi má jistě nespornou výhodu například v rychlosti přípravy krmné dávky a předem připraveném vyváženém poměru živin. Na druhou stranu - jedná se o instantní „mrtvou“ stravu! Pokud totiž hovoříme o „klasických granulích“ (různých značek i kvality), vyrábějí se tyto metodou tzv. extrudace.
Extrudace je poměrně levný a efektivní způsob výroby granulí pro domácí zvířata. Spočívá v promíchání surovin s vodou v tzv. extrudéru, ve kterém jsou následně suroviny zahřáty na velmi vysoké teploty (120-200°) a pod tlakem formovány do požadovaného tvaru.
Při vysoké teplotě je však zničena většina enzymů a vitamínů. Granule proto musí výrobci následně obohatit o umělé vitamíny a další látky. Leckdy také přidávají konzervanty pro prodloužení trvanlivosti výrobku či umělá aromata pro „lepší“ chuť.
Problematické bývá také vlastní složení granulí a původ těchto surovin. Zpracovávají se například drůbeží nohy, zobáky či peří, hovězí krev, srst nebo kopyta. Ani tak ale netvoří hlavní složku granulí živočišné produkty - tou je směs různých druhů obilí!
V posledních letech se přitom na zdravý životní styl a vyváženou stravu orientuje čím dál tím více lidí. Na rady odborníků zahrnují do svých jídelníčků větší poměr čerstvých surovin a polotovarům a instantním potravinám se naopak vyhýbají. A logicky není důvod, proč by to mělo být u zvířat jiné - proto odborníci a čím dál více i chovatelé preferují krmení zvířat právě jejich přirozenou stravou.
Pokračovat na další článek 👉 BARF v PRAXI.